Par Jaukto nakts orientēšanās stafeti – Meridiānam 40

Šogad Cēsu orientēšanās klubs atzīmē savu 40 gadu jubileju. Par prieku sev un draugiem no citiem orientēšanās klubiem nolēmām atzīmēt šo notikumu īpaši. Tādēļ 18.maijā Cēsīs notika Latvijā sen nebijis notikums – Jauktā nakts orientēšanās stafete. Lai iepriecinātu sacensību dalībniekus, meklējām īpašu un nozīmīgu vietu sacensību centram. Un kur nu vēl labāka vieta par Pils parka estrādi seno Cēsu pilsdrupu pašā pakājē!



Rietot saulei, sacensību centrā lēnām saradās jubilejas viesi. Starp dalībniekiem bija gan esošie kluba skrējēji, gan arī veterāni, kas uzskatīja par goda lietu piedalīties tik svarīgā notikumā. Tomēr visvairāk bija draugi no citiem Latvijas orientēšanās klubiem, kā arī igauņu draugi no OK Vōru veselu trīs komandu sastāvā.








Kopumā uz starta līnijas nakts stafetē stājās 22 atklātās grupas komandas, 8 veterānu komandas un arī 1 junioru komanda. Pēc komandu skaita un sastāva bija skaidrs, ka stafete būs spraiga un aizraujoša. Precīzi pulksten 22:00 gaisā tika izšauts salūts, tādejādi dodot startu pirmā etapa veicējiem, kas pa sveču marķējumu devās gar Pils parka dīķi uz K punktu. Tas bija novietots Pirtsupītes gravas malā un tālāk jau sākās cīņa ar Cēsu gravām un mežiem.


Īstā cīņas spriedze sākās, kad aptuveni pusstundu pēc starta šāviena otrpus Pils parka dīķim parādījās lukturu gaismas un starpfinišā uz maiņu ieradās pirmo etapu veicēji. Ja parastajās dienas stafetēs var aptuveni paredzēt, kas kādā secībā iznāks no meža , tad naktī gadās dažādi. Arī spēcīgākie orientieristi mēdz pielaist lielas kļūdas un bija liela intriga vērot kā nu kuram būs izdevies pieveikt savu distanci.  Cēsu apkārtnes meži jau dienā reizēm ir liels izaicinājums pieredzējušiem orientieristiem  un sacensību galvenais organizators Juris Knēts nebūt necentās naktī šo izaicinājumu padarīt vieglāku, un bija vajadzīgs kārtīgs rūdījums, lai neapjuktu Siļķu meža labirintos.



Ne velti pirmās no meža ārā nāca pieredzējušās veterānu komandas un tikai tad spēcīgie elites skrējēji. Veiklākie skrējēji savu distanci paspēja veikt ātrāk nekā pusstundā bet bija arī skrējēji, kam cīņa ar Cēsu naksnīgajiem mežiem prasīja vairāk nekā 2 stundas. Pēc distances katram pilnīgi noteikti bija ko pastāstīt par savu nakts piedzīvojumu. Galu galā lielākā pasaules nakts orientēšanās stafete – Jukola arī tuvojas un šāda nakts stafešu pieredze tās dalībniekiem noteikti bija vērtīgs treniņš (vismaz raksta autoram noteikti).  


Visveiksmīgāk šajā jubilejas mačā savu distanci starp atklātās grupas skrējējiem veica komanda „ Mums patīk tumšas šķērsieliņas”  ar Edgaru Laķi, Kristīni Kokinu un Jāni Tamužu tās sastāvā, savukārt starp veterānu komandām ātrākā bija Ausekļa komanda ar trim Lepiksoniem – Valdi, Janu un Alvi. Atklātās grupas uzvarētāji saņēma arī īpašu mākslinieka un aktīva Meridiāna skrējēja – Matiasa Jansona balvu.


Pēc apbalvošanas viesi tika aicināti mieloties ar vēl silto Cēsu maiznīcas SOLO dāvāto jubilejas kliņģeri un citiem labumiem, lai pieliktu kārtīgu punktu  pasākumam. Tomēr, kad pacēlās jautājums, cik kārtīgu punktu pasākumam likt, un vai šādas nakts stafetes nevajadzētu nākamgad atkārtot, starp dalībniekiem saradās ļoti daudz dzirdīgu ausu. Tādēļ kas zina – iespējams tiekamies nākamgad kādā „mums patīkamā tumšā šķērsieliņā”.

Foto: Guna Bērziņa, Dace Buža




1 komentārs:

  1. Bija patīkama svinīga gaisotne, arvien patīkamāk ir atcerēties šo pasākumu, forši, ka tagad tā būs tradīcija.

    AtbildētDzēst